Ελλάδα

Το Άλεκτον (Ελλάδα) παρουσιάζει:

HIJAB FRAPPÉ:
To Hijab Frappé παρουσιάζει την ιστορία 3 γυναικών που ζουν στην Αθήνα σήμερα: της Αζαντέ, μίας μετανάστριας που ήρθε πρόσφατα από το Ιράν - της Μαίρης, (μίας Ελληνίδας Χριστιανής ορθόδοξης μητέρας δύο παιδιών) - και της Άννας, μιας Ελληνίδας η οποία επέλεξε να ασπαστεί το Ισλάμ.
Τι γίνεται όταν συναντιούνται αυτές οι γυναίκες; Hijab Frappé!
To Hijab Frappé είναι το αποτέλεσμα ενός 6μηνου θεατρικού εργαστηρίου, στο οποίο συμμετείχαν 15 γυναίκες, ηλικίας 14 έως 60 ετών. Οι καταβολές τους περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Τουρκία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, την Υεμένη και την Αγγλία. Το θρήσκευμά τους: Χριστιανές, Μουσουλμάνες, Μπαχάι και… άθεες. Μερικές είναι επαγγελματίες ηθοποιοί και οι περισσότερες υποδύονται ρόλους για πρώτη φορά.
Το έργο δομήθηκε από τις εμπειρίες όλων των γυναικών που συμμετείχαν στα θεατρικά εργαστήρια ReconcArt.

Επιμέλεια κειμένου: Shirin Youssefian Maanian και Αθηνά Αρσένη.
Σκηνοθεσία: Shirin Youssefian Maanian
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Αρσένη
Παίζουν: Σοφία Λιάκου, Μαρία Τζίμου, Άννα Μακρή, Άγκυ Κοντού, Χριστίνα Μάμπγκερ,
Habiba Srij, Κλεοπάτρα Κατσαραγκάκη, Παναγιώτα- Μέλια Πουρή, Στέλλα Μαρή.
Φωτισμοί: Άννα Σωτρίνη
Σκηνογραφία: Shirin Youssefian Maanian
Video και Φωτογραφία: Cassi Moghan
Μουσική Επιμέλεια: Karen Solomon
Χορογράφος: Αθηνά Αρσένη
Κοστούμια: Ξανθή Tαβουλαρέα
Τεχνικός φωτισμού και ήχου: Χάρης Δάλλας
Παραγωγή Άλεκτον

Το έργο παρουσιάζεται στην Ελληνική γλώσσα. Το πλήρες κείμενο του έργου στην Ελληνική γλώσσα βρίσκεται εδώ και στην Αγγλική γλώσσα βρίσκεται εδώ.
Το Hijab Frappé είναι αφιερωμένο στην Tahirih, ποιήτρια και μυστικίστρια του 19ου αιώνα, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό του Ιράν της εποχής εκείνης όταν παρουσιάστηκε στο κοινό χωρίς τη μαντήλα. Με την κίνησή της αυτή σηματοδότησε τον ερχομό μιας νέας εποχής ισότητας των φύλων και διαφωτισμού. Τα τελευταία της λόγια, πριν την εκτέλεσή της, ήταν: «Μπορείτε να σκοτώσετε εμένα...αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε τη χειραφέτηση των γυναικών!» Το έργο παρουσιάστηκε στις 7-10 Μαίου στο θέατρο Άλεκτον και 15-16 Μαίου στον πολυχώρο Αθηναΐς

Φωτογραφίες:

                                               

 

Video: